Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, September 7, 2011

Jalan Jalan Munduk

First time jejakkan kaki kat Munduk nie..
sblm ni duk dengar org duk citer jer kalau nk soping brg brg murah g lah Munduk .. 
hr tu on the way balik ke perak kami singgahlah jap nk tgk camane keadaan tpt tu mmg x plan pun nk soping kan..dan kebetulan mmg hari tu hari Nat .. (pasar minggu ) Hari Nat dia jatuh pada hr jumaat yer ... kalau hr lain tu mungkin x berapa ramai sgt kot .
Hari kami pergi  tu mmg ramai org dan berkebetulan pulak time raya so mmg ramai org yang rata ratanya org malaysia yg soping kt situ. bayangkan kami terpaksa mengharung jalan jem  lbh kurang 5 km blm sampai kt tpt tue.memula tu ingatkan ada accident ker ape ghupenya sesak sbb org berpusu pusu nk ke tempat tue so apa lagi kami pun x lepaskan peluang lah ..terkebetulan pulak mase kami ngam ngam lalu tpt tu ader keta yg br kuar parking so kami terus jer parking.

Dimana Munduk ni? Munduk berada di Negara Thailand. Sempadan Sungai Golok ni. Kalau anda menggunakan jalan dari tumpat ke Rantai Panjang melalui jalan yang bersebelahan sungai Golok anda pasti jumpa tempat ni. :) Munduk seperti pasar hari dengan harga murah sebab xde tax. Harga barang-barang dijual dengan duit RM dan Bath Thailand. Ape yang unik disini, nak ke Munduk kita perlu menaiki sampan untuk menyeberangi sungai Golok. Harga tiket RM1 atau 10 kok aje sorang. Waktu cuti sekolah atau cuti hari raya, Munduk menjadi penuh sesak dengan pengunjung. Barang-barang yang dijual disini dijual dengan harga murah. ada bag kulit, ada pinggan mangkun, ada baju seluar, ada barang perhiasan dan macam2 lagi.. pendek kata semuanya ada disini.. panjang xkata apa2.. 


sampai jer sana kami tengok punyalah ramai org
duk tunggu turn nak naik bot tue..bot tu dah ler kecik
 pastu xde life jacket pulak .. mmg tawakallah waktu tue ..



 utk ke sana kami perlu menaiki bot kecil yer
 tambangnyer RM 1 utk seorang ..

air agak dalam hr tu kebetulan malam td mmg hujan lebat
kt kwsn  kami ..cuak jugaklah nk naik bot tue

mem besar yang x sabar nk soping ...


senyum sbb dh sampai situ ..

tengok tue ..luas jugak sungai dia kan..
kalo lah jatuh mmg jenuh gak ler nk berenang
 ke darat ..berlagak mcm lah awak tu tau berenang yer


suasana kat sana ..kami x pergi semua tempat just kwsn 
situ tu jer sbbnyer perjalanan kami masih jauh lagi

org ramai duk berkerumun nk beli som tam  (rojak betik ) 
sedaplah kot ..teringin nk beli tp x sanggup nk
 beratur panjang

bunga hiasan pun ada ...teringin nk beli tp x tau 
nk letak kt mane..tunggulah bila umah baru dah siap 
nanti kite borong yer bang ..

ni en suami duk berebut nak beli lotching ..
tgk ramai org kan ..

budak ni dah berjaya mengepow
 ibu utk beli cekak reben berwarna pink tue ...





bodyguard kami sepanjang perjalanan kami ke sana ...
bang nanti balik lenkali kite singgah lagi yer ...
muahhh sayang abang ..



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...