Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, December 26, 2010

Semoga Allah permudahkan urusan kami

Balik dr melaka..rehat sehari jer kat rumah kami ke putrajaya pulak ..
mm x hbs jenjalan yer..
tp jenjalan kali ni ader makna yer .
Ader kerja yg perlu disettlekan.kami kemana ? ...



ni bangunan yang kami tuju..kat precint 2 ..kalo yg dh selalu g putrajaya mesti tahu tpt nie kan ..


nampak x tulisan kat atas bangunan tue ...
sila pakai cermin mata yer tuan dan puan puan utk melihat tulisan tue ..


closed up..see nampak kan..buat ape kat sini..tungguuuu....

Jalan Jalan Port Dickson



Penutup 2010 kami akhiri dengan agenda cuti -cuti Malaysia Port Dickson dan Melaka. Sebenarnya percutian ni percutian yg tidak dirancang yer. So mmg x booking hotel pun just gamble jer ke PD .. alhamdulillah ader gak hotel yg masih mempunya bilik kosong utk kami menginap pada malam tu (sbnrnya dah jenuh pusing bandar PD tu last last br jumpe)


sampai jer bilik hitel terus snap gambar katil ..okehlah walaupun bukan hotel mewah tp segala facilities ader,alhamdulillah.



lepas letak barang jer si kecik ni dah merengek nak mandi kolam


pssst..baju mandi tue br jer beli kt pekan PD td...RM 18 hengget satu...kaler tu Balqis suka sbb ader butterfly


Lepas mandi kolam terus ke pantai.Hotel kami tepi pantai yer..ddekat teluk bahang ...
see matahari dh nak terbenam ..


sukernya si balqis ni main air


Balqis lukis ape tue ?


lariiii...ombak datang..


beautiful kan ..i like ..kalaulah makcik ader kamera mahal...


Balqis Lagi..sian dia xde kawan nak teman main sama ..


sejukk...


Balik dr pantai sempat lagik berenang dalam kolam ..aduyai jom lah naik dik dah nk maghrib nie


pemandangan waktu pagi hr kedua ...tenang jer kan..setenang hatiku di kala ini..


Abah buat ape tue ?hari kedua pepagi dah pegi pantai ...ibu? tukang ambik gambar jer..


Abah dh join Balqis mandi ..


Ni lah hotel tempat kami menginap ..


percutian hr ni dan semalam hanya dihabiskan di pantai dan kolam sahaja ...jom siap lepas ni kite nak ke melaka pulak..tungguuuu...

Hari kedua lepas check out kami terus ke melaka ..plannnyer nk tido tp memandangkan en suami ader urgent keja yg perlu disiapkan maka kami ambik keputusan utk balik hari jer..ape pun thank's abah sebab bawa kami jenjalan...


baru nak masuk tol air keroh ..

see ..dh masuk melaka ..kiranya ni second trip kami ke sini yer..first trip rasenya 2 tahun lepas..

post ibu & anak ..ambik gambar jauh sbbnyer nak bg nampak kurus sikit..heheheh

makcik pun nak bergambar jugak yer ..abaikan mukaku yg x berapa licin tue..heheheh

potret family naik beca..sbnrnya teringin nk naik beca nie sbbnyer first trip hr tu mmg x naik benda alah nie..bayaran utk beca ni RM 15 yer utk sampai ke muzium kapal tue ..kalo 2 hala pergi dan balik RM 20 .Kami ambik dua beca sbbnyer kalo ambik satu jer sian kat pakcik beca tu..(paham -paham jer lah yer)


close up sikit ..

potret family lagi ..bkn selalu dpt bergambar bersama kan ..

depan bangunan 'merah"
kat atas kapal besar berlatar belakang kan sg melaka ..tp terkilan lah sbb x sempat nak naik River Cruise ..en suami cakap len kali kite dtg lagi..naik river cruise lak...

macho x dua beranak nie...

aksi yg ntah ape ape dr Balqis..

itulah saja percutian kami kali nie sbnrnya banyak lg gambar yg menarik tp malas nk upload sbbnyer laptop buat hal..lembab jer.. insyaallah kalau ader rezeki kami datang lagi..

Monday, December 20, 2010

Menu Minum Petang lagi

ni menu petang versi 2 hr lepas..sekarang ni rajin benor makcik main masak masak maklumlah xde keja nak buat..asyik duk mengadap pesbuk jer kejanyer..orang lain sibuk berjalan ke sana sini tp makcik mcm ni jer lah..jd penunggu kuarters ni.Nak buat camane en suami ujung -ujung taun ni terlebih sibuk lah pulak sampaikan hari minggu pun keja jugak..org keja sendiri mcm ni lah..kalau x keja duit x masyukk..kalo duit masyukkk...makcik jugak yang gembira kan..so makcik kenalah byk bersabor..nak isi masa yang ader ni lah makcik main masak masak ngan si balqis nie..masak ape..masak kek pisang..resepi cilok dr sini yer..myresepi.com ..TQ yer pade penyumbang resepi..alhamdulillah mmg menjadi dan sedap sungguh rasenya.

kek pisang yg bersedia utk dibakar..kat atas ditabur dgn ciklat chip dan coklat urai..idea balqis lah nie

kek pisang yg baru dikelaurkan dr oven..kurang lembab yer puan -puan tp crunchy ..i loike..

kek pisang yg sedia utk dingapp oleh Balqis..comot jer malas nk hias bagai..heheheh

Hari hari terakhir cuti

Hari -hari terakhir cuti sekolah..mmm hanya ada lebih kurang 1o hr jer lg nak menjengok tahun 2011 kan..kejap jer masa berlalu.Terasa cepatnnyer cuti sek berlalu ..sekarang ni br mula terasa cuak sbbnyer byk kerja utk tahun depan masih belom beres sepenuhnya.

Tahun depan Balqis masih lg kat pra sekolah..kiranya dua tahun lah dia kat pra.Sib baik sekolah kat kampung so peluang nak masuk pra mmg ader.kalau kat bandar utk anak-anak cikgu ni ssh lah sikit nk dapat tempat kat pra ni kan.Syukur alhamdulillah..sekolah dkt ngan ibu ..so ape ape hal senang nak jengok..tp yg x bestnyer bila dia buat perangai ..kitelah yang naik angin karang .Ape pun syukur alhamdulillah sbb sepanjang tahun 2010 x banyak sgt dia buat perangai.Sikit -sikit tu ader lah tp biasalah kan bebudak.

Balqis hr hr sibuk duk tanya bila sekolah nak buak.MMM nasib lah dik kalau dah anak tunggal ni..dia lebih suka g sekolah sbb kat sekolah ramai kawan . kat umah dia bertemankan patung patungnyer tu lah .. Moga Allah limpahkan rezeki ke atas kuarga kami..sape tau tahun depan balqis dh boleh ngasuh adik kan . Ape pun kami bersyukur dgn rezeki yang Allah beri kalau dibandingkan dgn deme -deme yg xdak anak..kiranya kami ni dh kira beruntunglah kan ..


budak yang x sabar nak pergi sekolah


budak yang kuat merajuk bila keinginan x dipenuhi..bilalah nak cerdik yer dik ..

Saturday, December 18, 2010

Lost World Of Tambun

Potret family pembuka entry yer ..agak-agak dpt teka x kami kat mane ?cuba perhatikan betul betul yer ...
Bukan kami bertiga yer ..yang baju biru ni pun ikut sama..tgklah si balqis tu yg asyik berkepit jer ngan kak Iffa ..sbbnyer kak iffa ni suka melayan balqis nie ..( Iffa ni anak kakak sulungku..anak tunggal)
Eh ni mamat mane lak pakai baju hitam ni..


See Balqis ngan kak Iffa ..bkn main kamceng lagik..kiranya depa berdua ni sepupu yer..mcm ni lah kalau org dh xde adik beradik ni yer..numpang manja ngan sepupu pun jadik ler..

makcik x melepaskan peluang bergambar ngan anak -anak buahnyer..eh camane si baju itam leh ader kt sini pulak..hehehhe panjang ceritenyer ...baju itam dan baju biru ni sepupu yer..bukannyer adik beradik couple jauh sekali .

mesti korang ingat kami p lost world kan..hehheeheh jgn tertipu yer..kami cuma bergambar jer kt pintu masuk dia.Nak buat camane lom rezeki kot kami nk masuk ke dalam..bkn sbb xde duit ker ape tp sbb attire kami x mengizinkan kami masuk ke dalam.Ceritanya begini,en suami dh siap beratur nk beli tiket ..tiket masuk RM 38 hengget yer seorang ..tup tup mase sampai turn kami dorang dh siap explain..nak masuk sini bg yg lelaki kena pakai seluar yg separuh lutut tue..ape nama dia aku lupa sbbnyer suami aku x pakai suar camtu ..yg pompaun lak kena pakai seluar fitted tu..x dibenarkan pakai seluar track ...

mm camane kami semua bwk seluar track ..mmg lah boleh beli tp kalo setakat beli sehelai tu ok lagi..
ni nk kena beli semua utk 4 org tu ..adusss camane dah ler tiketnyer mahal gilos ..
so tanya pendapat dorang berdua tu dorang cakap x yah masukklah qhala..
lg pun anak sedara aku yg pompaun tu 'alim
' sikit bab pakain ni..kalo beli suar fitted sekali pun x sesuai dgn baju tshirt yg dia ader.
.kecewa tu mmg lah kecewa tp nk buat camane ..

sedey gak sbb mmg hajat hati nk bwk depa berdua ke situ.Bg kami xde masalah sbb ni bkn kali pertama kami masuk ke situ.Sblm ni xde pulak syarat camtu..leh jer masuk pakai cam biasa ..so kami pulang dgn hati yang sedikit sedey ..dorang berdua tu cool jer..aku jer yg terlebey sedey sudaaa....len kali kite dtg lagi yer..kita bwk suar yg sesuai nanti..hehehhe

Aktiviti sepanjang cuti sekolah Dec 2010

Minggu kedua cuti kami menerima kunjungan dr anak saudaraku yang menuntut kat Maktab Tengku Ampuan Afzan,kuala Lipis. Ni kunjungan kedua anak saudaraku ke teratak kami.Seingat aku last dia dtg umah aku sewaktu dia tgh tunggu result SPM hr tu..rasenya dh dkt 3 tahun lah dia dtg umah kami.Kebetulan dia terlibat dgn majlis konvokesyen KPLI j-QAF dkt Putrajaya sebagai committee.So kami ambik dia kt putrajaya dan terus bawak dia balik ke sini.Sepanjang dia kat sini sempatlah bwk Iffa (nama anak buahku) jenjalan area Sungkai.X ketinggalan bwk Iffa ke Sg Klah kebetulan dia belom pernah sampai lg ke sini.

Balqislah yang paling seronok bila kak Iffa datang.Maklumlah sblm ni kami duk bertiga jer..tambah sorang lg kat umah bertambah meriahlah rumah kami.si Balqis asyik berkepit jer ngan kak Iffa ni.

tengoklah tue..semua gambar dia nk bergambar ngan kak Iffa ..ni kat kolam besar kwsn air panas tue ..kat sini air dia x berapa panas sgt berbanding ngan kolam kecik tue.Tp kalo first time turun mmg terasa hangatlah jugak.

Ni gambar makcik dan anak buahnyer..sape lagi cun..ahhahahahha

ni kawasan kolam air panas..kat sini mmg hangat betul..kt sebelah kolam ni kwsn org merebus telur (lupa nk snap gambar ) so air dr kolam tu lah yg mengair ke kwsn ni ...


Ni kawasan kolam air gunung..utk bebudak tp ramai gak org tua yg joint kat sini..heheheh..waktu kami ke sini org x berapa ramai sbb bukan hr public holiday..so kami dpt mandi dgn aman dan damai..


budak yg bawak pelampung tu dh x sabar nak main air ..punyalah seronok sbb ader kwn nk teman dia main ..

Thursday, December 16, 2010

sagu lagi

hr ni mood x berapa nk rajin lah..lunch td x masak pun sbbnyer en suami ckp dia nk kl ..so mmg dh plan dalam kepala kalau dia p kl mmg x nak masak lah sbb lauk lebihan semalam ader lagi kan.Ingatkan balik dr breakfast kat sungkai td dia terus gerak ke kl tup tup sampailah jam 12 lbh dia ader lg kat umah.dh mmg plan x nak masak so mmg xde mood lah nk masak kebetulan mmg xde stok lauk dlm esbox .So lunch td kami makan ala kadar jer lah ..ayam masak merah versi semalam punya dan ulam timun cicah budu. Walaupun lauk semalm tp bertambah tambah gak en suami makan..Alhamdulillah senang nk jaga en suami nie..semua benda dia makan..tolak batu ngan kayu jer ..

semalam mood rajin dtg ..tgk dalam stok ader sagu.dh lama beli sagu ni tp jarang masak.guna time letak lam pengat pisang jer.so terdetik kat hati..best gak kalo buat sagu gaul kelapa nie ..tp kelapa x de lam stok lah pulak. slm hati duk pikir xpe buat dulu kelapa ptg sikit leh cr kat kedai bawah(konpiden tue leh dpt kelapa )

Nak dijadikn citer tetiba jer en suami terjongol depan pintu..aduss nape balik yang...pg td cakap x nak balik (pg td en suami ke kl ) Bila en suami dh balik liat lah pulak nk ke kedai ..tgk dlm esbox ader kelapa yg semalam lbh buat apam tue .Boleh pakai lg kot ..so guna jer kelapa tu ..Sib baik boleh guna lg tp x se fresh yg baru parutlah ( kukus dulu jap bg dia lembut)


inilah sagu hidangan menu ptg semalam


lebihan sagu semalam masih ader..so merajinkan diri hr ni utk masak kuih ni .kuih ni kat kelantan jer lah kot ader sbb kt perak x pernah lak jumpe..heheheh ..ingat lagi mase kecik kecik mek suka masak kuih ni waktu bulan puasa .. tetiba terasa rindu sgt kt mek kt kg ...


see..warna same ngan sagu yg semalam punya cuma yang ni berkuah dan lemak berkrim ..
sedappp x percaya cubalah rase ..

Monday, December 13, 2010

Apam mekar yg x gebus

Ni citer semalam punya..
hr hr duk mikir nak makan jer..
tambah tambah lg kalau en suami ader kt rumah .
Mood rajin mulalah bertandang.
Nak jd citer teringinlah nk buat apam mekar..
tgk resepi cam senang jer nk buat..
tgk bahan pun semua ader so ape lg operasi membuat apam pun bermula.
First time buat ...
inilah hasilnya
.
.
.
.
.
.
.
.
.

kembang setaman ..abaikan warna yang x cun tue ..hehehhe

yang ni waktu br angkat dr kukusan

nampak cam menjadik kan ..tp sob sob sob ..x jadikkkkk ler ...keras kalau baling kat dinding pun x pecah..hua hua hua hua ..makcik sedih sgt ..
last -last dermakan sajelah pade cik pah (tong sampah)
x baik membazir kan tp nk buat camane nak telan pun x sanggup..

masih mencuba...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...