Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, December 30, 2009

sebuah pertemuan -UNIC

Ketika diri mencari sinar
Secebis cahaya menerangi laluan
Ada kalanya langkahku tersasar

Tersungkur di lembah kegelapan

Bagaikan terdengar bisikan rindu
Mengalun kalimah menyapa keinsafan

Kehadiranmu menyentuh kalbu

Menyalakan obor pengharapan


C/O 1: Tika ku kealpaan
Kau bisikkan bicara keinsafan
Kau beri kekuatan, tika aku
Diuji dengan dugaan?
Saat ku kehilangan keyakinan
Kau nyalakan harapan
Saat ku meragukan keampunan Tuhan

Kau katakan rahmat-Nya mengatasi segala
(*)
Menitis airmataku keharuan

Kepada sebuah pertemuan

Kehadiranmu mendamaikan

Hati yang dahulu keresahan

Cinta yang semakin kesamaran

Kau gilap cahaya kebahagiaan

Tulus keikhlasan menjadi ikatan
Dengan restu kasih-Mu, oh Tuhan


C/O 2:
Titisan air mata menyubur cinta
Dan rindu pun berbunga
Mekar tidak pernah layu

Damainya hati

Yang dulu resah keliru
Cintaku takkan pudar diuji dugaan

Mengharum dalam harapan

Moga kan kesampaian kepada Tuhan

Lantaran diri hamba kerdil dan hina

Ulang (*) Syukur sungguh di hati ini
Dikurniakan teman sejati

Menunjuk jalan dekati-Nya Tika diri dalam kebuntuan
Betapa aku menghargai
Kejujuran yang kau beri

Mengajarku mengenal erti
Cinta hakiki yang abadi
Tiada yang menjadi impian

Selain rahmat kasih-Mu Tuhan
Yang terbias pada ketulusan Sekeping hati seorang insan Bernama teman

Sumber http://www.hijjaz.com.my




Sebuah pertemuan

tersentuh dgn lirik nasyid nie..hayatilah..



Monday, December 28, 2009

Bukan Mudah Nak Memuaskan Hati Semua Org

kekadang aku x mampu menahan air mata ni dr terus mengalir

Alhamdulillah operasi penjualan buku berjalan dgn lancar w/pun ader gak sedikit kekurangan yg x dapat dielakkan ..aku bukanlah manusia yg cukup perfect so mane mungkin aku mampu nak memuaskan semua org.


Sbnrnya terkilan gak sbb ader cikgu yg tunjuk muka bila berlaku sedikit kesilapan kerana kecuaianku itu..aku sebolehnya mmg nak memudahkan kerja mereka ..aku sanggup korbankan cuti aku pergi ke sekolah semata - mata nak bg depa senang..x nak menyusahkan depa..tp manusia ni biasalah hanya nampak keburukan org tapi x nampak keburukan sendiri..kalau pun aku buat silap, inform lah aku dgn baik jgn nak tunjuk muka lak..aku tahu mmg kesilapan aku tu buat melambatkan keja depa tp sepatutnya sebagai guru kelas depa juga perlu menyiapkan ape yg dirasekan perlu..jgn hanya dtg berlenggang kangkung pastu kalo ader yg x cukup mulalah nak blame org lain..belajarlah menghargai penat lelah org lain..jgn hanya nak pentingkan diri kita sendiri..

Bukan semua mcm tue..masih ramai yg membantu dan bg semangat untukku..td rase nk menangis gak tp bila GB sendiri yg bg nasihat aku rase release..kata GB manusia mane yg x buat silap..cuma jgn kite ulangi kesilapan yg sama..saya tahu u dah bertungkus lumus buat yg terbaik..abaikankanlah org2 yg seperti itu..org yg seperti itu hanya tahu menuding jari akan kesilapan org tapi dia lupa..sekali dia tuding jari..satu jari menunjuk kepada org lain tp 3 jari lg menunjuk pade dirinya...

untuk kengkawan yg byk membantu ,syukran jazakumullahukhairuljazaa..

.

Sunday, December 27, 2009

Minggu yg sgt sibuk

Dah lama x update blog aku nie memandangkan aku terlalu sibuk dgn urusanku sebagai pengurus kedai buku yg x bertauliah ini..Dah 3-4 hr aku bertungkus lumus memastikan agar urusan penjualan buku yg akan berlangsung pade minggu depan berjalan dgn lancar tanpa ader sebarang masalah.

Aku x nak berlaku mcm tahun lepas lg..kelam kabut..dgn resit x cukup...dengan xde plastik beg..dgn suasana yg kalut,dah ler parent dah ramai tp kaunter belum ader sesape lg. ..dgn aku yg xde experience aku mmg rase mmg trouble sungguh ..harap2 urusan jualan buku tahun ni berjalan lancar ..

Dulu waktu aku diberi amanah ni aku rase berat . Aku rase aku x mampu nk uruskan kedai ni sbb aku bukannya ader basic dalam bidang nie. Tetapi demi amanah dan tanggungjawab aku cuba sahut cabaran dan cuba buat sebaik yg mungkin. Byk benda yg aku dh belajar sejak aku uruskan kedai buku ni..dr aku yg x tau ape-ape aku dh pandai camane nk buat order..camane nk deal ngan supplier..camane nak uruskan kewangan kedai dan byk benda lagi.

Apa pun aku masih berharap agar tahun depan ader org lain yg akan ambik alih tugas aku nie sb aku mmg dah x larat dan manelah tahu kan tahun depan aku dapat pindah ..doakan aku yer .. mmm berdebarnya hati nak tunggu SENIN..


Friday, December 18, 2009

Nasi Beriani

Hari ni masak nasi beriani..
guna resepi meggie..alhamdulillah menjadi..
bertambah-tambah en suami ..
makan sampai lupa diri...
tersenyum senyum si isteri..
terima pujian dan penghargaan dr en suami..
sejuk rase hati..
hilang segala penat dr td
bertungkus lumus dr pagi
insyaallah kalau ader rezeki
minggu depan nasi beriani lagi..
hehehhehe..

jemput makan ( image dr mr google )

Thursday, December 17, 2009

Salam Maal Hijrah 1431H

Wednesday, December 16, 2009

Pantasnya masa berlalu

Sekejap jer mase berlalu kan..pejam celik pejam celik lbh kurang dua minggu jer lg nak mulakan persekolah sesi 2010. Tahun 2010 masuk tahun ke 5 aku bergelar seorang guru dan dah 5 tahun juga lah aku menetap kat trolak ni.

Cepatnya mase berlalu..rase mcm br semalam jer aku masuk maktab. Aku masih ingat lg first time aku dapat KPLI ni punyalah seronok..maklumlah dah byk kali aku apply ni br nak sangkut.Memula tu teruja sgt pastu bila aku tgk tpt aku kena posting..rase down sikit,yer lah aku kena posting kat kampung suami aku bermakna aku terpaksa berjauhan dgn suamiku memandangkan waktu en suami bekerja kat Kl. ( nasib baik kena kt kg suami,ader gak org leh jaga anak aku ..kalo kena kat sabah sarawak lg haru )

Mase tu juga my liitle princes berumur 10 bulan.Demi mencapai cita2 dan niat ku untuk membantu keluarga maka aku gagahkan jua kakiku melangkah ke IPSAH .Kini aku dah bergelar seorang guru berkat kesabaran dan sokongan dr keluarga dan rakan rakan seperjuangan.

budak kecik ni ler yg buat aku x sabar nak balik setiap kali tiba hujung minggu

sekolah pertama tempatku menabur bakti..cewaaaahhh

gambar mase memula posting ..masih x terserlah lg kemontelanku ..



Monday, December 14, 2009

ronda -ronda sri 7

tak dapat main air..main pasir pun jadilah yer sayang...kelihatan pantai yg bergelora disebabkan musim tengkujuh yg sedang melanda pantai timur.

balqis dan ain posing sakan ..

x sangka dah besar2 anak sedara aku nie..teringat dedulu dorang lah yg selalu aku heret ke pantai ni ... sanggup turun naik bas sbb nk dtg sini..maklumlah waktu tu zaman susah (skrg senang sikit alhamdulillah )

Balqis dan ain lagi

ibu dan abah interprem..asyik gambar korang jer abu dan abah pun nk bergambar jugak

ni lah bunga di taman larangan kami..tgk boleh tp sentuh jgn..

Cuti -cuti Malaysia Trengganu

Ni nak citer tentang percutian kami sekeluarga ke Trengganu. Actually kami singgah kat kuala trengganu on the way balik ke perak. Saje nak jenjalan maklumlah skrg ni kan musim cuti sekolah kan..so saje nak bawa si balqis ni jenjalan (sbnrnya ibu dia yg teringin nak jenjalan..hehehe )

Dr kelantan ke kuala trengganu ambik mase lbh kurang dua jam ..memandangkan hr kami bertolak tu hujan turun dgn lebatnya maka lagi panjang lah temph perjalanan kami sbb x leh nak pecut sbb jalan licin. Drive pelan2 yer bang lambat pun xpe janji kite sekeluarga selamat sampai.Kat kuala trengganu kami check in kt Equatorial Hotel
.

Alhamdulillah rezeki kami sbb masih ader bilik kosong..sib baik ler masih ader kosong kalo x tido kat mesjid lah jawabnya.( ni kes x booking hotel..main redah jer g sana )
Equatorial Hotel ni terletak betul2x kt bandar kuala trengganu dan x jauh pasar payang. Dulu aku penah belajar kat sini ...selama setahun gak ler duk sini ( kat mane aku study tue x yah ler bg tau yer..dah lama dah tahun 1998 ) kiranya aku dah familiar dgn kuala trengganu nie..cuma skrg ni dah byk perubahan maklumlah dah dekat 10 tahun aku x jejak kuala trengganu ni.. kengkonon nk berlagak lah dgn suami ..hehehe sbnrnya bg en suami ni ler first time dia jejak kuala trengganu nie..begitu jugak ler dgn puteri kami . so x nak citer panjang layar gambar jer lah antara tempat2 yg sempat kami lawati..

di kat pintu masuk utama kat taman tamadun islam

pose pertama yg sempat snap sblm ujan turun

balqis depan replika masjid negara

sempat bergambar depan replika taj mahal..waktu ni ujan dah rintik2

kat muzium losong ..terpaksa masuk ikut pintu belakang sbb pintu depan ujan lebat


actually terkilan gak sbb x sempat nak masuk masjid kristal yg org duk citer cantik tue sbb mase tue mmg hujan lebat giler siap dgn kilat dan guruh berdentam dentum lagi..so en suami cakap kite tgk lam keta jer lah yer kalau x ujan esok kite dtg lagi..mmm tapi mmg nasib x mneyebelahi kami sbb mmg sepanajng kami duk kuala trengganu ujan turun x henti2..

pandangan masjid kristal dr dalam kereta

Sunday, December 13, 2009

Andai dapat kundurkan masa

cewahh...madah berhelah lah pulak..mmm sesekali korek balik madah-madah yg tersimpan ape salahnya kan..cepatnya mase berlalu ..pejam selik pejam celik cuti sekolah tinggal lbh kurang tiga minggu jer lg....

sibuk berjalan dan bercuti membuatkan aku lupa sbnrnya masih byk agenda sekolah yg belum settle ..beginilah nasibku kalo awal-awal tahun mmg bizi dgn tugas urusan kedai buku..nak buat camane aku kan pengurus kedai buku ..nak x nak kena laksanakan amanah yg di beri dgn sebaik mungkin..

td tgh duk landing -landing br teringat rupanya senarai semak utk list tahun depan belum siap lagi..pastu br teringat jugak ghupenya senarai nama murid pun belum bertaip...mmm mula lah rase x senang duduk ..tahun ni rase cam kurang semangat sikit x mcm tahun lepas..kalau tahun lepas mase cutiku terisi dgn mendonlod bahan -bahan utk pnp yg akan dimulakan pada tahun depan..tp tahun ni ntahlah ssh nak ckp byk mase aku habiskan dengan berkebun jer..heheheh korang jgn silap paham lak aku berkebun kat farmville..hahahahha aku kan org kayangan mane leh berkebun kat atas bumi..heheheh sibuk berkebun sampai aku rase aku dah leka dgn benda alah tue..

Astagfirullahalazim....moga aku dapat settlekan benda yg belum settle ni sebelum sesi persekolahan 2010 bermula...doakan aku yer..


Friday, December 11, 2009

Hepi besday to me


Sbnrnya entry ni dah lama nak tulis tp x sempat..almaklumlah besday aku kan ujung tahun ..so waktu ujung taun ni mmg sibuk dgn hal hal sekolah..sampai x sempat aku nak buat entry kat sini..spt yg aku penah ckp ni blog aku so suker hati akulah nak tulis ape kan

seperti biasa aku pepagi dah bersaisp nak g sekolah (selalunya waktu pg ni aku mmg kelam kabut sikit ) g sekolah seperti biasa ..memula ramai yg x tahu hr ni besday aku..so duk diam jer lah..x kan aku nk buat annoucement kat sekolah lak bg tau hr ni besday aku kan..
pastu waktu free sempat lah aku layan face book so aku update lah akunyer status.."Hepi Besday To Me "

Tak sangka lak ramai yg layan Fb hr ni so berjelalah ucapan selamat hr lahir yg kuterima dr kengkawan kat FB dan kengkawan kat sekolah..dan yg paling sonok bila dpt memacam hadiah kat FB tu..mmg ler hadiah maya jer tp sekurang kurangnya seronok kan sbb ader gak org ingat besday kite...ni antara ucapan yg aku terima dr salah seorang adik kat sekolah aku nie..dia post ucapan ni kat pesbuk aku..heheheh tq parul..ko ni mmg dasat aaa..kepada semua kengkawan yg wish hepi besday utk aku..tq very very very much.

Tahun lepas aku x sambut pun besday aku..apa pun aku bersyukur sbb Allah masih panjangkan lagi umurku dan masih bg peluang pada aku untuk beribadat padeNYA. Ye lah aku hanya manusia biasa yg serba kekurangan dan semetinya aku tidak dapat lari dr berbuat dosa.

Dan tahun lepas juga xde suprise cake pun untuk aku...and on that beautiful day jugak i got something yg betul betul telah menghancurkan hati dan perasaanku ini (biarlah jd rahsia buat diriku ) dan peristiwa hitam tue terjadi betul betul time besday aku .. hanya titisan air mataku yg menghiasi hari lahirku .. moga benda seperti tue x kan berlaku lagi on my beautiful day..

dan tahun ni jugak i get suprise cake from my beloved huby..(w/pun en suami dah melukakan hati dan perasaanku tapi aku ttp sayang kat dia tau )







Jalan jalan KL

Hr ni tanpa dirancang dan tanpa di plan tetiba jer aku sampai KL..biasalah aku ni kan suka jenjalan n suka soping..tapi kali ni x leh nak soping cam selalu maklumlah dah nak ujung bulan ni purse pun makin kempes.. (paham paham jer lah yer )tapi disebabkan aku ni hantu soping maka menyempat gak ler aku soping kat MYDIN..mydin jer tau bukannya SOGO ker hape (sbb aku suka soping kat SOGO soping bag dan kasut..hhehheheh )

Cari ape kat mydin..
mmm snrnya just nk cari bunga plastik utk gubahan kat sekolah aku .tapi rase x puas hati ler sbb x byk choice cam mydin KL.Nak xnak aku beli jer ape yg ader..balik rumah karang bermulalah episod gubah menggubah lak yer.pandai ker aku gubah bunga..bolehlah setakat nak letak atas meja tue ..kalo korang x caye korang dtg ler umah aku..umah aku mmg penuh bunga tapi bunga plastik ler bukan bunga idup..aku sker jugak bunga idup cuma aku nie org kayangan mane sesuai tanam bunga idup ni..so tanam bunga plastik jer..

Dan hasilnya...suprise...

Ni lah hasil gubahan bunga yg aku beli tue..sorilah yer sbb x bape cantik sbb aku mmg keras tangan..ape pun aku suka tau...


closed up sikit ..comel tak ..mestilah comel kan..

Aksi Balqis d pagi raya

Korang mesti nak tau sape balqis ni kan..haa ni lah puteri kesayanganku..umo feb tahun depan masuk 5 tahun..dan tahun depan gak dah masuk tadika..

aku sbnrnya isau gak bila pikir nak hantar balqis tadika nie sbb si balqis lg dr kecik mmg x nak ngan org lain. Mcm manelah anak daraku nk sekolah karang nie..kalo aku ni suri rumah sepenuh mase dapat gak ler aku tunggu dia kat sekolah sehari dua tengok perkemangan dia camane tp memandangkan aku pun kerja nampak gaya en suami lah yg kena luangkan mase dia menemani anak daraku ni..x jd masalah sbb en suamiku kerja sendiri ..so dia leh cuti bebila mase je ..

skrg ni balqis dah pandai dah mintak memacam untuk sekolah karang..nak beg princes ler..nak alatulis princes ler..oklah sayang nanti ibu belikan tapi sayang kena janji ngan ibu tau kena belajar betul betul dan yg paling penting jgn nangis tau..nanti ibu nak buat keja pun susah hati .. ibu sayang balqis tau ... x sabar rasenya nak tunggu balqis naik sekolah..

ni lah antara gambar raya yg sempat ku snap mase raya hr tue..so layanzzz



Balqis bersama sepupunya di pagi raya..ni versi balqis x bertudung ..

Balqis(baju merah ) bersama sepupunya Nur Ain


versi Balqis bertudung

versi Balqis dan Kak Hanan

Versi family lak..
abaikanlah gambar aku yg terpejam
dan baju aku yg x maching dgn kain tu yer sbb time ni br lepas busy kat dapur..


Thursday, December 10, 2009

Langkah pertama.


langkah pertamaku baru bermula (abaikan kasut uruk nie yer )


Aku budak baru belajar sesuailah dgn tajuk entry ku kali ni.kan td aku dah ckp aku skrg kejanya asyik duk ngadap laptop jer...so jgn lah korang kisah kalau dlm satu hari byk entry yg ku tulis.(versi nk balas dendam sbb dah lama x jengok blog aku nie)


Sbnrnya aku masih baru dlm arena bloggers nie..buat blog pun just nak jdkan ianya satu tempat atau satu ruangan untuk aku luahkan segala ape yg trbuku kat hatii aku ni.So kalau aku merapu ker..aku mencarut ker..itu aku punya sukalah.blog aku kan..hehehehhe
Malam ni jer aku cuba masukkan byk gambar utk simpanan dlm blogku ni..memula mmg lah berjaya utk gambar yg pertama..tapi bila aku add pic yg ke 2 pic yg pertama lak ilang..oitt pesal hahhh..dah penat dah aku upload gamabr nie..tulunnnn aku x gheti nk kena belajar byk lg...


Wednesday, December 9, 2009

Raya Korban 2009

Dah lama aku biarkan blog aku ni kosong tanpa entry..tetiba malam ni terasa gatal lak tgn ni nak buat entry baru.Memandangkan skrg ni musinm cuti sekolah so memang keja aku memerap jer kat umah sambil berinternet (sib baek ader tenet kalo x mau mati kutu aku dibuatnya ) sedar x sedar dah 3 minggu aku bercuti dan tinggal lg 4 minggu jer lbh kurang utk memulakan persekolahan sesi 2010.Cepat dan pantasnya masa berlalu kan ..terasa mcm br semalam jer sambut tahun baru 2009.
Kali ni aku dah update citer ttg raya.Raya korban kali ni turn raya kat belah aku (kat mane lg kat kelantan ler ) Sonok dan excitednya nka tunggu balik kampung dan tambah excited lg sbb raya kali ni jatuh time cuti sekolah..hahahahha bolehlah aku duk lelama sikit kat kelantan.Alhamdulillah dgn rezeki yg ader aku juga buat korban lembu tahun ni..ambik satu bahagian jer.

ni lah lembu yg bakal dikorbankan

ngeri tgk darah lembu tue sbb tu lah aku x ikut g tpt korban tue

daging korban dibahagikan kepada 7 bahagian


Sunday, October 25, 2009

Jauh


aku rasa jauh
aku rase terasing
aku rase rendah diri
aku rase dipinggirkan
aku rase aku x membawa erti
aku rase aku tiada makna lagi
dalam hidup seorang lelaki
yang bergelar kekasih
bagaimana harus
aku hidup begini
aku kecewa
aku terseksa
aku merana
bagaimana caranya
untuk aku kembali
menaruh cinta pada dia
sedangkan semua itu
telah dia bawa pergi
saat dia
menyakiti


Tuesday, October 20, 2009

Tugasan Hari ini

Hari ni aku meneruskan rutin kerjaku seperti biasa.Jadual kelasku agak padat dan banyak benda yg perlu disettlekan( sib baik xkena relief ).

Awal pagi aku sibuk menyiapakan lesson plan untuk esok dan untuk lusa kerana esok aku ader kursus kat Tapah.Walaupun akan berkursus sebagai seorang guru wajib menyediakan lesson plan untuk rujukan guru yg akan menggantikan kelas tersebut.Mmm malas sbnrnya nak g kursus ni tambah pula bila memikirkan aku terpaksa drive sensorang ke Tapah.Memanglah x jauh cuma aku agak x suka dgn keadaan jalan raya nak kesana.Kejap jalan 2 lorong kejap satu lorong dan kawasan tu kalau waktu pagi mmg sibuk dgn lori.Paham paham jer lah kalau lori ader kat depan..mcm kura kura lah aku bwk keta dan pastinya aku akan lambat sampai ke tempat yang nak dituju.Tambah rase x syok bila aku terpaksa bawak WTC.Bukan x boleh cuma aku x bape konpidem nak drive guna WTC tue.Aku lebih suka bawak myvi aku..kecik senang..senang nak drive..paling best senang nak parking..tapi nak buat camane baru tahu pagi td nak en suami dah bawak myviku ke kl.

Mesti org pelik kan napelah ader keta best still nak guna myvi gak ke kl..bukannya ape biasalah en suami aku tu kan low profile..keta baru sayang nak parking merata katenya..parking jauh dan x berbumbung lak katenya.Xpelah sayang...bwklah jerlah myvi tue..tapi jaga lek loktau..tu keta saya..buruk buruk pun keta saya tau..heheheh tu lah pesanan ku pade en suami setiap kali dia menggunakan khidmat myviku itu..

Ya allah permudahkanlah segala urusan aku esok hari..semoga aku sampai ke tempat kursus dgn selamatnya.

Monday, October 12, 2009

Salam Ukhwah salam persahabatan


Assalamualaikum...
Dengan nama Allah yg maha pemurah lagi maha pengasih aku memulakan tintaku di blog ini..first time cuba buat blog sendiri setelah sekian lama aku cuba mencari pembaca setia pada blog -blog kengkawanku di arena maya ini.
Alhamdulillah berkat tunjuk ajar dari mr suami yg teramat aku cintai maka terhasillah blog yg x seberapa ini..blog ini sekadar tempat untuk aku berkongsi suka dukaku bersama kengkawan yg sudi bertandang ke blogku ini..
Segala komen dan pendapat dari kengkawan amatlah aku hargai bagi memantapkan lagi penampilan blogku ini..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...